Tuesday

Mentalkah Kita? - Jika Gambar Makanan Dikongsi.

Saya sebenarnya merasa geli hati apabila satu ketika dahulu keluar di dalam sebuah akhbar di mana orang yang suka berkongsi gambar makanan dikatakan mempunyai penyakit mental. Ada juga yang berkata bahawa perbuatan itu mungkin riak dan ingin menunjuk-nunjuk kepada semua cara hidup kita.

Jika begitu, bagaimana pula orang yang gemar menunjukkan gambar suami, isteri, anak-anak, rumah, buku, beg tangan, kasut, baju, kucing, hantu dan sebagainya? Apakah mereka juga mempunyai penyakit mental atau bersifat riak atau mahu menunjuk-nunjuk? Apakah bezanya golongan-golongan ini dengan golongan yang gemar berkongsi resepi atau makanan?

Semasa Facebook mula-mula direka oleh Mark Zuckerberg, tujuan asalnya ialah supaya mudah penuntut sebuah universiti berinteraksi di antara satu sama lain. Namun, semakin lama, ia semakin berkembang dan dibuka kepada semua sehingga kini.

Tujuan Facebook dibina ialah untuk berkongsi cerita, maklumat, gambar dan perkembangan terkini dengan saudara mara dan rakan-rakan yang jauh di mata. Itu sebabnya ia mempunyai ruang album, nota dan status untuk bercerita dan berkongsi perkembangan.

Tujuannya juga, jika ada perkembangan terkini seperti percutian, majlis atau apa sahaja perkembangan, bolehlah ia dikongsi beramai-ramai. Ia mudah, cepat dan boleh diakses oleh mereka yang tidak boleh bertemu.

Namun, apabila Facebook mula digunakan oleh ramai orang dan semakin ramai yang meng'add' kawan-kawan yang tidak dikenali, sesetengah gambar atau perkara yang dikongsi dianggap sebagai riak atau ingin menunjuk-nunjuk. Mulalah bermacam-macam komen dan status yang kita baca bercakap mengenai niat dan sebagainya jika kita berkongsi apa juga gambar di sini.

Pada saya, ia mudah. Saya dan (saya fikir) sebahagian kawan-kawan dan saudara-mara yang lain, ingin berkongsi suka, duka, minat dan hobi di dalam Facebook untuk diraikan bersama-sama. Ia sama seperti melawat ke rumah mereka atau mengangkat telefon dan bertanya khabar. Namun, ia dimudahkan dengan adanya Facebook di mana kita boleh sahaja terus meng'upload' gambar-gambar apa sahaja untuk tatapan kawan-kawan dan saudara-mara.

Jika dahulu, jarak dan masa memisahkan kita, namun dengan adanya Facebook, kita boleh melihat perkembangan terkini kawan-kawan dan meraikannya bersama-sama. Kawan-kawan yang sudah lama terputus hubungan juga bertemu di sini dan di sinilah semuanya berkumpul dan bertegur sapa.

Maka, dengan mengatakan sekian dan sekian manusia ini mempunyai penyakit mental atau riak, adalah tidak munasabah. Jika begitu, tidak gunalah fungsi Facebook kiranya semua dikatakan mahu menunjuk-nunjuk. Mungkin, yang gemar berkata demikian ialah bukan dari kalangan kawan rapat atau saudara mara terdekat.

Saya sejujurnya gemar melihat gambar-gambar yang dikongsikan kerana ia memberikan saya gambaran tentang kehidupan kawan-kawan dan juga minat dan citarasa yang pelbagai. Saya juga boleh mengenali keluarga kawan-kawan dan kisah hidup mereka. Saya tidak pernah memandang apa sahaja gambar yang dikongsi di Facebook sebagai ingin menunjuk-nunjuk apatah lagi menuduh orang mempunyai penyakit mental.

Di dalam erti kata lain, terpulanglah bagaimana kita mahu melihat sesuatu perkara itu. Hitam atau putih atau bersifat neutral dan terbuka. Jika kita tidak ingin berkongsi apa-apa, maka saya fikir tutup sahajalah Muka Buku atau jadilah pemerhati yang positif.

Hilanglah seri Facebook jika tiada langsung gambar yang berwarna-warni di dalamnya dan senyuman anda semua.

Facebook 1 Julai 2013

No comments:

Post a Comment