Sunday

Bagaimana Mahu Menulis Sebuah Novel?Hari ini saya meluangkan sedikit masa untuk berkongsi dengan anda bagaimana caranya anda mahu mula menulis sebuah novel. Ini kerana ada segelintir yang saya lihat agak keliru dan ‘lost’ untuk membina rangka yang perlu untuk menghasilkan satu novel yang rapi dan kemas. 

Apa-apa juga kerja haruslah dimulakan dengan perancangan yang baik termasuklah menulis novel. Jika anda tidak merancang penulisan dengan baik, besar kemungkinan karya anda akan ditolak atau dirombak secara besar-besaran. Ini sesuatu yang cukup merugikan masa dan tenaga anda. Oleh itu, buat penulis-penulis muda, mari kita teliti perkara di bawah supaya anda nampak jelas hala tuju anda untuk merangka sebuah cerita yang menarik.


Bagaimana Mahu Mula Menulis Novel?


1.    Mencari Inspirasi  - Menulis novel ialah satu proses kreatif. Kita tidak akan tahu bila idea itu akan muncul. Maka, anda disarankan untuk membawa buku nota dan sebatang pen ke mana-mana sahaja anda pergi. Anda mungkin akan tertarik dengan satu berita di surat khabar atau terjumpa satu karektor yang menarik di sebuah kedai kopi atau teruja melihat sebatang pokok yang rimbun di tepi sebuah tasik. Tuliskan perkara-perkara yang menarik minat anda.  Mereka mungkin berguna untuk penulisan anda satu hari nanti. Anda boleh menulis satu perkataan, beberapa ayat atau perenggan mengenai apa yang menarik perhatian anda.

Selain itu, anda juga boleh mengimbas kembali kisah-kisah yang diceritakan oleh orang-orang di sekeliling anda seperti ibu, bapa, nenek, datuk, kawan atau saudara mara.

Kenang kembali beberapa peristiwa ketika kecil, remaja dan dewasa yang mungkin boleh dijadikan bahan yang menarik di dalam novel anda.

Perhatikan sikap, tingkah laku dan watak-watak di sekeliling anda. Perangai kawan sepejabat atau sekolah, mimik muka, gerak tubuh badan dan aura yang mereka miliki.

Semua elemen-elemen ini boleh membantu anda untuk mendapatkan inspirasi untuk memulakan penulisan.

2.    Pemilihan Genre -  Sebelum memulakan penulisan, pilihlah genre yang anda minati dan sasaran pembaca anda. Baca dan buat kajian tentang genre-genre yang sama untuk mendapatkan ‘feel’ yang sesuai. Ia juga bertujuan untuk anda membuat perbandingan akan gaya bahasa dan cara penulisan penulis lain di dalam genre yang sama. Pastikan anda menulis lebih baik lagi setelah membuat kajian tersebut. Pastikan juga jalan cerita dan tema anda adalah lain daripada yang sedia ada di pasaran.

Novel-novel sastera selalunya mempunyai tema yang agak berat dan bahasa yang sarat dengan simbolisme dan ayat-ayat yang agak kompleks.

Novel popular atau komersil dihasilkan untuk menghiburkan pembaca dan terdiri di dalam pelbagai genre seperti misteri, sains fiksyen, chic-lit, fantasi, cinta, kekeluargaan, sejarah dan banyak lagi. Novel jenis ini biasanya laris di pasaran.

3.    Pemilihan Latar – Setelah anda menentukan genre, sudah tiba masanya anda memilih latar yang sesuai. Pilih pekan, negeri, negara atau latar yang boleh menentukan ‘mood’ watak dan cerita anda. Latar juga boleh direka mengikut kesesuaian cerita. Fikirkan di mana watak anda tinggal, samada mereka tinggal di negeri atau daerah yang sama atau berlainan, juga durasi masa yang untuk keseluruhan cerita.

4.    Pemilihan Watak – Watak yang utama sudah tentulah watak seorang protagonis. Watak utama tidak semestinya satu watak yang baik atau disukai ramai tetapi wataknya harus boleh dikenalpasti atau boleh didapati di sekeliling kita. Dalam erti lain, satu watak yang ‘relatable’ buat pembaca iaitu ketika mereka membaca mereka merasakan watak itu pernah mereka lihat atau pernah dialami sendiri di dalam kehidupan seharian.

Watak utama juga haruslah mempunyai ciri-ciri yang boleh memberikan inspirasi buat pembaca. Jika seorang wanita atau gadis, pilihlah watak yang menunjukkan dia seorang wanita atau gadis yang kuat semangat, cekal, hebat dan bukannya wanita atau gadis yang lemah dan tidak berdaya. Tidak ada apa yang menariknya jika watak kita ialah satu watak yang lemah dan tidak mempunyai personaliti dan buah fikiran yang bagus.

Selain itu, anda juga harus mengujudkan watak-watak sampingan atau pembantu yang boleh menggerakkan cerita. Pastikan setiap watak itu mempunyai sifat dan pemikiran yang berlainan dan cara bercakap yang berbeza. Ini anda boleh tonjolkan di dalam naratif dan dialog.

5.    Plot – Pastikan kisah anda mempunyai konflik. Ada naik turun dan ada klimaksnya. Cerita yang mendatar tidak mampu menarik minat pembaca untuk membaca sampai habis. Pastikan juga setiap konflik yang ada diselesaikan di hujung cerita.

Anda boleh menulis mengikut kronologi, imbas kembali atau ke belakang atau ke hadapan mengikut plot yang anda rangka.

6.    Sudut Pandang Watak (POV) – Kebanyakan novel dihasilkan dengan sudut pandang ketiga dan pertama. Sudut pandang ketiga ialah sudut pandang watak daripada satu perspektif luaran, manakala sudut pandang pertama ialah satu sudut pandang yang yang diceritakan melalui watak utama itu sendiri iaitu ‘aku’.

7.     Bermula Tanpa Perancangan – Selain merancang semua perkara-perkara yang disebutkan di atas, anda juga boleh memulakan sebuah kisah dengan cara yang tidak dirancang. Mungkin ketika anda terlihat beberapa orang bergaduh di sebuah pasaraya atau ketika anda terdengar satu perbualan di antara jiran tetangga yang memungkinkan anda mahu menukilkan sesuatu dengan segera. Namun, lebih baik anda merangka keseluruhan plot selepas itu supaya idea anda tidak lari dan lebih tersusun. Dengan cara ini, hasil kerja anda akan lebih mantap dan kemungkinan untuk ia diubah, dirombak dan dicantas oleh editor adalah sedikit sahaja. Perancangan yang tersusun dan teliti akan menghasilkan kerja yang juga kemas dan enak untuk dibaca. Anda juga tidak akan merugikan masa anda membetulkan manuskrip beberapa kali kerana kelemahan plot dan jalan ceritanya. 

Selamat Menulis!
  

No comments:

Post a Comment