Tuesday

Tuhan Tidak Pernah Meninggalkan Kita

Sesuatu yang tidak diduga dan luar biasa telah berlaku baru-baru ini. Sesuatu yang tidak pernah difikirkan atau dijangkakan walaupun jauh di sudut hati yang paling dalam, mengharapkan sesuatu keajaiban akan berlaku. Baru saya tersedar, kadang-kadang dengan satu kehilangan yang memberi kita azab, akan datang juga satu kesenangan yang tidak disangka. Tuhan Maha Adil. Diambilnya sesuatu yang kita sayang tetapi digantikannya dengan sesuatu yang lebih baik lagi, malah jauh lebih baik dari apa yang diharapkan. Subhanallah! Hanya itu yang mampu saya ucapkan di dalam hati dan alhamdulillah, kerana tiba-tiba hidup mempunyai makna yang lebih dalam. 


Memang bernarlah, kehidupan ini satu perjalanan dan kita akan mengikuti kembara kehidupan kita dengan jalannya yang tersendiri. Di sepanjang perjalanan itu, kita akan melalui banyak halangan, dugaan, ranjau dan juga kebahagiaan, namun untuk tiba ke satu singgahan mungkin amat payah. Hidup ini akan terus berjalan dan kita akan terus singgah sebentar di beberapa destinasi, sebelum memulakan perjalanan baru menuju kehidupan lebih abadi. Begitulah hidup. Tiada apa yang kekal namun jika Tuhan mahukan yang terbaik buat kita, kita akan diujinya berkali-kali. Siapa yang hidupnya tidak pernah diuji, sesungguhnya dia adalah amat rugi kerana ujian yang Allah berikan tanda kasih sayangnya kepada kita untuk menaikkan darjat kita ke tempat yang lebih tinggi. Lebih berat ujian yang Allah beri, lebih tinggi nilainya kita di mata Allah.

Memang sejak dua tiga purnama ini, saya sungguh-sungguh merasakan kasih sayang Allah. Apa yang terdetik di dalam hati sejak beberapa ketika, dikabulkan untuk saya tanpa saya mula memohon. Ini bukan kali pertama. Sudah beberapa kali niat yang tersimpan di dalam hati Allah kabulkan. Ya, kadang-kadang saya tertanya, siapakah saya untuk dikabulkan hajat dan niat yang tersimpan di dalam hati, namun sesungguhnya Tuhan yang paling mengetahui apa di dalam hati kita. Maka diberikannya pada kita walaupun ia hanya terlintas beberapa kali di dalam pemikiran. 

Mungkin kerana saya sudah bersedia, maka niat itu Allah kabulkan. Namun, saya percaya ini bukanlah kebetulan. Ini semua kerja Tuhan. Mustahil Allah akan memberikan kebahagiaan ini kepada saya jika ia hanya untuk sementara kerana telah banyak benar yang saya alami dengan sabar dan di ketika ini, saya cuma boleh berfikir yang Allah sedang memberikan saya ketenangan dan memenuhi impian saya sebelum saya menutup mata satu hari nanti. Setiap yang susah akan melalui senang. Setiap yang duka akan melalui suka. Setiap yang berat akan merasa ringan. Mungkin Allah berkata sudah tiba masanya saya menikmati segala keindahan ini setelah bertahun-tahun bertarung dengan pelbagai dugaan. Sesungguhnya saya yakin dan saya percaya, kehidupan ini akan lebih lengkap, baik dan berseri apabila tiba masanya nanti. Apakah ini masanya yang Allah telah tetapkan untuk saya? Mudah-mudahan begitulah. 

Setelah merasakan hampir mati, hampir putus asa dan hampir tiada harapan untuk apa-apa lagi, Allah hadiahkan sesuatu yang tidak ternilai di dalam hidup ini. Tidak akan disia-siakan peluang yang diberikan kerana mungkin ia tidak akan berlaku lagi. Ya Allah, hambamu ini menadah tangan mengucapkan syukur pada mu. Hanya Engkau yang tahu apa yang ada di dalam diriku. Yang elok dan yang buruk, dan yang telah lepas dan akan datang. Semuanya rahsia dariMu jua. Ya Allah, aku sedar aku tiada daya dan upaya selain mengharapkan padaMu semata-mata, maka di dalam usiaku yang semakin menghampiri penghujungnya, Kau kekalkanlah semua yang sedang berlaku di dalam hidupku dan mudahkanlah semua perjalanan hidup ku, anak-anak ku dan ahli keluarga ku sebelum aku menutup mata. Biarlah separuh lagi kehidupan aku di kala ini disimbahi dengan kasih sayang yang tidak berbelah bagi, rezeki yang tidak putus-putus dan insan-insan yang menyayangi dan menerima aku seadanya. 

Aku cukup merasakan rahmat Mu Ya Allah ke atas diriku. Walaupun aku bukanlah hebat atau bukannya sempurna, tetapi Kau telah menggantikan apa yang hilang dengan sesuatu yang lebih baik lagi. Dan Kau telah menguji aku dengan pelbagai ujian, namun aku tetap sabar dan jauh sekali merungut. Aku berharap aku lulus ujian yang kau beri ini dengan cemerlang, ya Rabb. Hanya syurgaMu yang aku hajati dan aku ingin tinggal di dalamnya dengan semua insan-insan yang aku sayangi di dunia ini. 

Terima kasih Ya Rabb. Lorong yang aku rasakan gelap semakin jelas dan nyata. Cuma satu yang aku mohon, janganlah Kau tarik balik kenikmatan yang Kau beri padaku di saat ini. Biarlah semuanya termakbul dan berhasil. Tiba-tiba terasa semuanya berada di landasan yang betul. Dan harapanku agar landasan ini akan terus kekal tegak dan lurus sehingga menuju abadi. Terima kasih Ya Allah. Kau berada di tempat paling atas di dalam hatiku. Kau tidak pernah meninggalkan aku dan kini Kau memelihara aku dengan sebaiknya. Rugilah aku jika aku tidak menyembahMu dengan sebenar-benar ikhlas dan khusyuk. Hanya Engkau yang aku sembah dan meminta pertolongan dan hanya Engkau sebaik-baik pemberi. Limpahkanlah kasih sayangMu kepada kami dan kurniakanlah kami syurgamu dan ampunkanlah dosa-dosa kami.

Syukran Jazilan Ya Rabb! 

Aamiin ya Rabbul Alamin

No comments:

Post a Comment