Saturday

Insan Yang dipilih Tuhan

Hari ini wajah Azmin tidak secerah semalam. Masih lagi bergerutu dan kusam. Gelodak di jiwanya tiada siapa yang tahu kecuali Tuhan. Tampak tenang di luaran bukan bermakna hati tidak gelora. Jika mereka semua boleh mengintai hatinya hatta sedikit, pasti mereka akan tahu betapa resah dan gelisah tidak kurang gundah yang melanda jiwanya. Siapakah mereka untuk menilai dirinya? Siapakah mereka untuk menuduhnya hina? Siapakah mereka untuk menghukumnya? Sesungguhnya mereka itu bukannya sesiapa. Hanya insan biasa sama seperti Azmin. Bukannya malaikat, bukan juga Tuhan. Tuhan hanya satu. Tuhan yang menciptakan dan mematikan. Tuhan yang mencipta Adam dan Hawa juga syaitan dan malaikat. Hairan, begitu mudah mereka melemparkan tuduhan kepadanya seolah merekalah yang paling sempurna. Hendak berbuat baik juga banyak dugaannya. Hendak berubah rupanya bukan senang. Sungguh Azmin tidak tahu. Sungguh benar yang baik itu sering ditolak dan dipandang serong. 

"Mana kamu akan mendapat keredhaan Allah? Kamu banyak dosa!" Tok Kenali duduk di kerusi sambil mengentel rokok daunnya. Azmin hanya membisu. Tajam sungguh kata-kata Tok Kenali bak pisau yang ditusuk ke dada. Sejak Azmin pulang ke kampung, banyak mata-mata yang serong memandang dan banyak pula mulut-mulut yang lancang. Semuanya Azmin tidak peduli. Jika dilayan hatinya boleh punah dan hancur berkecai. Ramai juga yang tidak senang melihat dia berubah. Bukannya mahu menyokong, malah ada yang sanggup bersedekah ludah buatnya. 

"Ya Allah, aku memohon keampunan mu. Aku tahu Kau tidak akan menguji hambamu berlebihan. Cukuplah sekadar kemampuanku." Di suatu pagi selepas subuh, Azmin duduk di sejadah sambil berdoa. Air matanya berlinang lembut dan semakin lama semakin deras. Pedih sungguh rasa hati dihina dan dicaci. Lebih pedih apabila perubahannya tidak siapa yang peduli kecuali Alia. Anak Tok Kenali yang tahu sejarah silamnya. Gadis manis berlesung pipit yang tahu apakah sebenarnya yang telah berlaku pada malam itu. 

Kejadian berlaku di satu malam yang hening di mana semua penghuni rumah Tok Kenali sedang nyenyak tidur. Tiba-tiba suara bingit dan hingar bingar kedengaran dari arah rumah Tok kenali. Azmin baru pulang dari melepak dengan rakan-rakannya di sebuah pondok. Pondok beratap rumbia yang masih utuh yang dijadikan markas perjudian dan tempat membuang masa bagi Azmin dan rakan-rakannya. Tengah malam sudah lama melewati. Namun, malam itu nasib tidak menyebelahi Azmin. 

"Tolong!" Suara seorang gadis sedang bergelut dengan sesuatu hinggap ke telinga Azmin yang sedang melintas. Ditolehnya ke kiri dan kanan namun tiada bayang atau kelibat manusia di situ. Suara meminta pertolongan semakin kuat. Kali ini bunyinya cukup azab sekali. Azmin syak yang sesuatu yang buruk telah berlaku di rumah Tok Kenali. Lalu, diberhentikan basikalnya dan disandarkan ke sebuah tiang. Lampu yang malap di anjung tiba-tiba padam. Azmin berlari ke arah dari mana datangnya suara itu. Zap! Mak Senah terbujur kaku di atas lantai sementara Alia sedang merengkuk di sudut dinding dengan rambut yang kusut masai. 

"Azmin, apa kamu buat di sini?" Suara Tok Kenali tiba-tiba menerjah ke telinga. 

"Tok, Mak Senah Tok!" Azmin tunduk dan cuba mengangkat Mak Senah yang sudah kaku. Tok Kenali seolah tidak percaya dengan apa yang dilihatnya. Mak Senah terbujur kaku dengan tompokan dan percikan darah di kepalanya.

"Azmin, kamu jangan bergerak! Aku panggil polis dan tok penghulu." Tok Kenali hampir beredar apabila terdengar beberapa penduduk kampung sudah menghampiri rumahnya.

"Kita tangkap dia. Pembunuh!" Tiba-tiba Seman anak Pak Itam menerpa Azmin tanpa amaran. Buat sesaat, Azmin menjadi kaku. Pembunuh? Aku? tiba-tiba badan Azmin longlai dan menggeletar.

"Bukan saya Tok! Sumpah bukan saya yang buat!' Azmin mengangkat tangannya ke dada. Peluh dingin mulai bercambah di dahi dan lama kelamaan keringatnya semakin banyak sehingga membasahi baju. 

"Bohong! Aku nampak kamu menghendap di tingkap dan aku dengar bunyi orang menjerit. Aku nampak kamu yang naik tangga ke rumah Tok Kenali!' Seman semakin marah.

"Bukan! Aku sedang lalu di depan dan aku terdengar bunyi orang minta tolong. Apabila aku sampai, aku tengok Mak Senah sudah terlantar di atas lantai." Getaran suara Azmin cukup ketara.     

"Hanya kamu yang ada di sini. Jom kita tangkap dia dan bawa ke balai polis!" Seman dan beberapa orang rakannya mengaut lengan Azmin. Walaupun meronta, rontaannya tidak cukup kuat untuk melawan kudrat lima orang lelaki yang memegangya erat. Seluruh hidupnya terasa seperti mati. Tiba-tiba semuanya gelap gelita seolah tiada lagi cahaya yang bakal menerangi.

Namun, itu berlaku tiga tahun dahulu. Hari ini, Azmin bukan lagi Azmin yang dulu. Semuanya sudah tinggal sejarah. Dirinya kini sudah seperti baru, bak baru dicas bateri. Semakin bersemangat dan semakin cekal. Berserah kepada Tuhan dan redha dengan semua ujiannya. Dan yang paling indah, semua yang berlaku ke atasnya mempunyai hikmah yang tersendiri. Tiga tahun terperosok di dalam penjara telah mengajar Azmin apa itu erti hidup dan apa itu tujuan hidup. 

"Kita hidup semata-mata kerana Allah. Apa saja yang kita lakukan haruslah memikirkan apakah Allah redha dengan kita dan seterusnya memuji dan menyembah Allah lima kali sehari. Tuhan yang satu dan tiada tara." Kata-kata Ustaz Naim masih terngiang di telinga. Dan kata-kata itulah yang merubah kehidupannya. Bukan itu sahaja, daripada seorang yang malas bersolat, kini Azmin tidak pernah meninggalkannya. Puasanya penuh dan kisah silamnya sudah dibuang jauh-jauh dari kehidupannya. Namun, bukan mudah pulang ke kampung dengan masa silam yang masih bertakhta di hati penduduknya. Masih lagi tertanam di fikiran mereka yang Azmin sekarang ialah Azmin yang dulu. Pemuda yang gemar berjudi dan berkawan dengan penagih dadah. Pemuda yang selalu pulang lewat malam dan kadang-kadang tidak langsung pulang.

Azmin cukup sedar siapalah dirinya itu. Namun, segala cacian dan makian daripada penduduk kampung diterimanya dengan tenang. Jika dulu, mungkin Azmin akan melawan atau mungkin penumbuk besar akan hingga ke dahi sesiapa yang mencacinya. Namun, kini Azmin hanya membiarkan saja mereka dengan tanggapan mereka.

"Biarlah. Hanya Allah yang tahu apakah aku bersalah atau tidak." Azmin mendengus di dalam hati. Apa yang pasti, dirinya sudah istiqamah dan sudah sedar. Taubat dan istighfar selalu bermain di bibirnya. Mungkin Azmin kini lebih baik daripada Tok kenali dan penduduk kampung yang lain. Sekurang-kurangnya dosa mereka menghina dan mencacinya akan dipungut oleh Azmin. Boleh menjadi saham akhirat. Rugilah mereka. 
Walaupun tidak membuat dosa pada fikiran mereka, namun bukan mereka yang menentukannya. Akhirnya semua terserah kepada Allah kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang tersirat dan apa yang benar. Maka tenanglah wahai hati, Azmin cuba memujuk diri. Biarlah dirinya menjadi hamba Tuhan daripada diperhambakan oleh insan-insan sombong yang hanya tahu mencari kesalahannya. Sesungguhnya Tuhan tidak akan mengujinya sekadar kemampuannya. Sesungguhnya Tuhan akan memberikan ujian buat hamba yang kuat melaluinya kerana Dia tahu kekuatan hambanya. Sesungguhnya Azmin ialah insan yang dipilih Tuhan. Bukan semua insan bernasib baik sepertinya. Bersyukurlah.
No comments:

Post a Comment