Friday

Salam Lebaran

Bulan Ramadan semakin hampir menutupkan tirainya. Sedar tidak sedar, sudah hampir sebulan umat Islam di seluruh dunia menunaikan ibadah puasa. Perasaan sayu dan sedih mengiringi pemergian Ramadan, namun kedatangan Syawal pula dinantikan dengan penuh kesyukuran. Ramadhan tahun ini adalah yang terbaik buat saya. Itulah yang saya rasakan. Daripada amalan-amalan sunat dan wajib, sehinggalah kenikmatan berpuasa sudah saya buat dengan bersungguh-sungguh semata-mata mahu mendapat pengampunan Yang Maha Esa. Bulan yang mulia ini, Allah akan membebaskan ramai ahli neraka dan akan mengampunkan kita jika semuanya dibuat semata-mata keranaNya. Bukan untuk menunjuk-nunjuk atau dibuat ala kadar sahaja.

Selain itu, bulan puasa ini juga adalah bulan rahmat, penghilang segala penyakit. Walaupun saya selalu mengalami masalah gastrik, namun di bulan puasa, alhamdulillah sakit itu amat kurang dan boleh bertahan. Mungkin kerana minda sudah bersedia, maka semuanya menjadi mudah dan Allah juga memudahkan kerana Dia Maha Mengetahui niat di hati hambanya. Bak kata pepatah Inggeris, if there's a will, there's a way. Mind over matter dan will power! Semangat itulah yang membuat saya istiqamah.

Anak-anak juga mampu bertahan dan berpuasa sehingga waktu berbuka dan itu membuat saya berasa amat bangga dengan kesungguhan mereka. Namun, waktu di bulan mulia yang semakin sedikit ini janganlah kita persiakan. Perkara-perkara sunat yang dilakukan haruslah diteruskan dan insyaAllah, saya sudah mulai melakukan yang sunat-sunat setelah menyempurnakan yang wajib dan saya berharap agar amalan-amalan ini akan berkekalan dan berterusan. Saya mengharapkan agar saya istiqamah sehingga ke akhir hayat dengan segala kebaikan dan meminimumkan perkara-perkara yang mendatangkan dosa secara sedar atau tidak. 

Ketika entri ini ditulis, tinggal lagi dua hari sebelum Syawal menjelma. Persiapan raya sudah saya siapkan dua minggu sebelum Ramadhan tiba. Ini kerana saya tidak mahu keletihan dan juga bersesak-sesak di kedai dan jalan. Alhamdulillah, anak-anak didahulukan dan saya rasa mereka gembira dengan pilihan kebaya nyonya dan dua pasang lagi baju baru buat mereka.

Justeru, di bulan baik ini, saya ingin mengucapkan salam lebaran, selamat menyambut hari raya dan maaf zahir batin buat semua yang singgah ke sini. Kepada yang saya lukakan hatinya secara sedar atau tidak, saya memohon jutaan ampun dan maaf. Dan kepada sesiapa yang melukakan hati saya secara sedar atau tidak, saya maafkan kalian kerana siapalah saya untuk menghukum kerana itu saya serahkan bulat-bulat kepada Yang Maha Esa. Biarlah Dia yang memberikan peringatan, hukuman atau apa-apa juga kebaikan buat kita semua sebagai pengajaran, khifarat atau musibah yang boleh menghapuskan dosa kita. Mana ada manusia yang sempurna, dan kita tidak lepas daripada membuat khilaf. Maka, maafkan saya dan saya maafkan segalanya dan semuanya halal dengan izin Allah semata-mata.

Semoga kita bertemu lagi dengan Ramadhan di tahun hadapan dengan izinNya jua, insyaAllah.

Salam Lebaran!       

No comments:

Post a Comment