Friday

Doa buat TuhanDeruan angin yang menghembus deras ke muka semakin laju. Menyapu wajah telus Arianna yang duduk berlantaikan pasir yang putih bersih. Semakin lama bayu yang bertiup semakin kencang namun Arianna masih duduk membatu memandang lautan yang luas saujana mata memandang. Sejak semalam, hatinya dirundung kepayahan yang sukar untuk digambarkan. Semakin lama kepayahan itu semakin menekan jiwa dan membuat hatinya meronta di dalam diam. Arianna tidak mengerti gelodak apakah yang telah menyerang sanubarinya yang paling dalam sehingga dia merasakan mahu mati. Namun, Arianna mengerti bahawa insan yang mempunyai iman tidak harus merasa dirinya berkuasa mencabut nyawa sendiri kerana hanya Tuhan yang berkuasa di atas semua itu. Arianna tidak boleh mendahului Tuhan apatah lagi ingkar akan qadha dan qadar di dalam kehidupan yang sudahpun tertulis buatnya.

"Tapi ibu, qadha dan qadar Tuhan boleh berubah dengan doa." Arianna merenung wajah ibunya dengan linangan air mata.

"Ya Rianna... Ibu tahu. tetapi, adakalanya Allah mahu menguji kita dan apa yang sudah tertulis di luh mahfuz sudah tidak boleh dipadamkan lagi." Ibunya memandang lembut wajah Arianna yang dirundung pilu.

"Tapi, mengapa ibu? Mengapa ini terjadi pada Rianna?" Arianna tidak mahu mengalah.

"Sebab Tuhan sayangkan Rianna. Tuhan mahu menduga sejauh mana teguhnya iman mu nak..." Diusapnya lembut kepala Rianna yang dibaluti selendang biru.

"Rianna tak faham." Sambil menggeleng Rianna menyapu lembut air matanya yang mengalir ke pipi.

"Suatu hari nanti, Rianna pasti faham. Setiap apa yang berlaku pasti ada sebab dan pengajarannya. Ibu tahu hari ini Rianna mempersoalkan qadha dan qadar Allah ke atasmu nak, tetapi suatu hari nanti ibu tahu Riannna pasti redha." Ibunya membalas lembut.

"Rianna sudah tidak ada apa-apa lagi ibu. Rianna rasa masa depan Rianna gelap... segelapnya." Rianna seolah sudah berputus asa.

"Jangan cepat menyerah kalah. Anak ibu kena kuat semangat dan jangan sesekali berputus asa. Allah menduga kita dengan pelbagai dugaan nak. Allah mahu melihat seteguh mana iman kita. Apa saja yang terjadi di dalam kehidupan, kita harus melaluinya dengan redha dan tabah, dan Rianna... jangan sesekali mempersoalkan nasib kita kerana itu tandanya iman kita belum kental." Ibunya merangkul bahu Rianna supaya dirinya tenang.

Kata-kata dan nasihat ibunya masih lagi terngiang-ngiang di telinga. Ibunya seorang wanita yang berjiwa kental. Sudah banyak dugaan dan rintangan yang dilaluinya sehingga Rianna sendiri kagum dengan kekuatan dalaman yang ada pada ibunya. Namun, Rianna adalah Rianna, bukan ibunya yang selalu pasrah dan redha dan tidak pernah mempersoalkan apa-apa di dalam kehidupannya. Kekadang Rianna cemburu dengan ibunya yang bisa lagi tersenyum walaupun kehidupannya sering dirundung duka dan kepahitan. Tetapi, semakin lama ibunya diuji, keimanannya semakin bertambah. Walaupun sebanyak mana ujian yang menampar, ibunya masih lagi kuat dan masih lagi bergembira.

'Bagaimana ibu boleh melalui semua ranjau kehidupannya dengan tenang, tetapi aku kerap mempersoalkan nasibku?' Rianna bertanya di dalam hati.

'Kerana kamu tidak redha.' Tiba-tiba suara hatinya membalas.

'Apa maksud kamu?' Rianna menyoal hatinya.

'Tuhan tidak mendatangkan ujian buat kamu untuk menyusahkan kamu. Tetapi, kerana Tuhan mahu menguji siapakah di antara kamu yang beriman.' Suara hatinya membalas lagi.

'Apa maksudmu.' Rianna menyoal lagi.

'Keimanan kita tidak akan bertambah atau semakin kuat jika tidak ada ujian. Jika Tuhan sayangkan seseorang, dia akan menimpakan berbagai ujian untuk menguji apakah orang itu redha atau sebaliknya.' Hatinya berkata-kata.

'Jadi?" Rianna bertanya hatinya.

"Jadi, jangan mempersoalkan apa-apa yang sudah ditentukan terhadap kamu dan terimalah dengan tenang dan redha. Kamu hanya akan lulus ujian yang Allah berikan jika kamu redha dan tidak merungut apatah lagi mempersoalkannya.' Hatinya agak keras berkata kali ini.

'Maksudmu, aku harus diam? Tidak boleh merungut dan terima semuanya seolah tiada apa-apa?" Rianna mempersoalkan hatinya lagi.

'Ya... Hanya itu yang mampu membuat jiwa mu tenang.' Jawab hati.

'Kamu mahu lulus ujian bukan?" Soal hatinya semula.

'Lulus ujian?" Rianna mengerutkan dahi.

'Ya... lulus ujian yang Allah berikan. Dan jika kamu lulus, barulah kamu mendapat pahala dan ganjarannya. Allah tidak akan memberikan apa-apa hadiah jika kamu tidak lulus ujian ini dan masih lagi mempersoalkan nasib diri. Allah hanya akan memberikan ganjaran jika kamu redha' Hatinya semakin kuat berkata-kata.

Rianna terdiam. Payah sungguh baginya untuk mencernakan kata-kata hatinya yang berperang dengan emosinya sendiri. Sejak minggu lepas, kata hati dan emosinya sering betelagah menganggu diri yang mencari sekelumit ketenangan jiwa. Ketenangan yang masih belum diperolehinya secara total apatah lagi dugaan semakin banyak yang menghimpit diri. Direnungnya ombak yang memukul pantai dan tidak henti-henti memukul sehingga Rianna tersedar jika ombak itu pun tidak jemu-jemu memukul pantai, apatah lagi dirinya tidak harus berputus asa. Dirinya harus menjadi seperti ombak itu. Tidak pernah lelah dan penat memukul pesisiran pantai yang berpasir dan entah bila ianya akan berhenti. Ketika itu, Rianna pasti hanya akhirat sahaja yang akan membuat segalanya terhenti.

Malam itu, sungguh banyak doa yang dipohon oleh Arianna. Malam itu, Arianna memohon ampun kepada Tuhan kerana mempersoalkan nasibnya. Malam itu, doa Arianna meluncur laju ke langit ke tujuh mengharapkan pengampunan Yang Esa jika benarlah imannya belum cukup kental untuk menghadapi ujianNya. Malam itu, Arianna tidur berlantaikan sejadah dan air mata. Namun, jiwanya tiba-tiba terasa tenang seolah Tuhan sudah memberikannya pengampunan dan Arianna tahu Tuhan mendengar doanya.               

No comments:

Post a Comment