Tuesday

Maaf Cakap Tetapi Terpaksa Cakap

Sebenarnya saya mempunyai dua manuskrip yang sudah siap namun masih belum diterbitkan oleh mana-mana penerbit pun. Satu sudah dihantar dan diterima, tetapi saya menarik balik kerana cara mereka yang tidak profesional. Walaupun buku-buku mereka laris namun cara pengurusan dan cara mereka melayan penulis juga penting untuk saya. Ini saya nilai berdasarkan cara mereka menjawab emel-emel saya secara acuh tak acuh dan kemampuan mereka meyakinkan saya bahawa mereka tahu apa yang mereka lakukan. Supaya tidak ditipu dengan ilusi dan buku laku keras namun royalti tidak dibayar, saya rela ia tidak dibukukan oleh mereka.

Kedua, manuskrip itu sudah diterima, sudah siap 70 peratus rekaan kulit bukunya, sudah akan dicetak namun entah di mana silapnya, mungkin kerana birokrasi, editornya terus mendiamkan diri sehingga sekarang. Lalu, ia dinilai oleh editor yang baharu dan ditolak setelah semuanya hampir diterbitkan. Lalu, si editor memberikan saya satu tajuk buku yang harus ditiru oleh saya kerana katanya itulah cara yang 'trending' sekarang ini.

Saya hanya mampu diam dan menggeleng kepala. Buku yang disarankan saya baca ialah buku gaduh-gaduh lelaki dan perempuan, benci-benci dan kemudiannya jatuh cinta. Amat berlambak di pasaran sekarang.

Tiba-tiba saya berasa simpati. Beginikah caranya penerbit mahu bersaing dalam bidang penerbitan? Semua buat dan jual karipap, maka kita pun menukar strategi menjual dan membuat karipap padahal kita sudah menjual crepe durian dan kek keju?

Mungkin yang silapnya ialah pemasaran. Tiada kumpulan yang berusaha keras untuk memasarkan buku dan penulis sehingga banyak buku tidak boleh dijual walaupun sebelum itu laku keras. Selain itu, memberikan tugasan kepada anak-anak muda baru lulus universiti untuk menguruskan perniagaan pun ada risikonya. Mereka banyak bekerja mengikut emosi lalu menjadi terikut-ikut dengan trend terkini. Editor yang masih mentah harus dibimbing kerana mereka tidak memahami skop tugasan mereka dan tidak banyak melakukan tugasan penyuntingan, sebaliknya diserahkan semula kepada penulis tanpa apa-apa panduan khusus untuk pembetulan dan sebagainya.

Penulis pula yang disalahkan kerana tidak mempromosi buku namun kita harus ingat bahawa penulis mungkin tidak mempunyai daya, kudrat, sumber kewangan, 'networking' yang hebat untuk menjual buku dan mempromosinya secara sendirian malah besar-besaran.

Paling banyak pun mungkin setakat seratus dua buku. Selebihnya siapa mahu jual kalau bukan kedai buku?

Di sinilah perlunya strategi pemasaran yang hebat dan promosi yang hebat. Bukan mengurangkan kualiti penulisan buku dan menjadi sama seperti mereka yang menggadaikan bahasa.

Maka, kedua-dua manuskrip itu saya akan perap dahulu sampai tiba masanya.

I am not in a hurry.

Maaf cakap tetapi terpaksa cakap.

1 comment:

  1. Salam kenal, saya blogwalking kat sini. Jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...TQ :)

    ReplyDelete